Berättarkväll 5 december

 

IMG_5786

Årets första julgröt och skinkmacka

Berättarkvällen i början av december har blivit en trevlig tradition som i år lockade 15 personer att äta gröt, umgås och dela berättelser i brasans sken. Kvällen inleddes med kvällsmat på risgrynsgröt och hembakat vörtbröd; Elsie, Eva och Margareta H stod för detta, liksom för det avslutande fikat.

Paul berättar om långväga resor

Paul berättar om långväga resor

Traditionsenligt var det Paul som läste första berättelsen, den här gången var det ett eget alster, en reseskildring från 1997, då han åkt med sin Transit ända till Kukkolaforsen utanför Haparanda. Här var han inne i en kyrka ”som såg ut som en lada utanpå och en verkstad inuti”, och de visdomsord som prästen förmedlade var att vi kan vara glada, därför att Gud gör så att blommorna blommar.

IMG_5781

Ragnar berättade bla om räven i köket

Nästa man i berättarstolen var Ragnar. Han hade med sig en norsk bok där det var samlat en mängd förklaringar som personer hade lämnat i samband med skadeanmälningar efter trafikolyckor. Här fanns gott om uppfinningsrika förklaringar, t.ex. att ”jag var på väg att köra på den andra bilen när olyckan inträffade”. Andra anförde förmildrande omständigheter som att ”bilistens pappa var inte hövlig, utan spydig”. Undertecknad kunde här bidra med ett svenskt exempel från Herrljunga om en herre, som kört rakt ut i en korsning och krockat med en annan bil, men inte tyckte det var hans fel, eftersom det var hustrun som brukade hålla uppsikt åt det hållet.

Ragnar berättade också om en händelse från Dalsland, där han haft en tam räv, som kom och fick mat punktligt varje kväll klockan halv 8.

Vår ordförande inleder

Sune berättade om en händelse i Bror Haldins liv

Sune hade med sig en bok av Erik Bergsten, känd från Tekniskt magasin, som skrivit om händelser från sitt långa arbetsliv i tv-branschen. Den historia han läste handlade om hur konstnären Bror Halldin åkte spårvagn i Göteborg medförande ett blodigt lårben från en häst, och blev tagen av polisen som misstänkt för mord. Allt för att man i ett tv-program skulle fiska torsk med autentiska benkrokar från stenåldern. (Vilket senare visade sig vara högst inautentiskt, eftersom det inte fanns hästar i Sverige på stenåldern.)

Christer läser om fiber

Christer läser om fiber och om bh-storlekar

Christer Håkansson läste även i år kåserier av sin favoritjournalist i Borås Tidning, Magnus Josefsson. Först läste han om den nya folkrörelsen Fibern som har övertygade nej-, ja- och nja-sägare, och sedan om vedermödorna med att handla bh till hustrun i storlek B52.

Eva spelar på sitt tvåradiga durspel

Eva spelar på sitt tvåradiga durspel

Efter detta kom en överraskning, när Eva gick ut och hämtade sitt durspel och spelade upp två egenkomponerade låtar, som hon dessutom för första gången framförde för publik. Imponerande! Vi fick oss även till livs årets Hasse Z. Den här gången handlade det om två filurer som försökte lura varandra och sålde och köpte en häst som inte var deras, men som båda tjänade på affären.

IMG_5788

Den sista berättelsen var ingen berättelse utan en demonstration av Vi i Bråttensbys nya hemsida, utförd av Kjell. Avslutningsvis var det fika och kanske dök det upp ytterligare historier vid kaffebordet nu när andan var uppe.

Barbro

IMG_5780

Två grannar i samspråk

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.