Kosläpp med dramatik

Årets kosläpp på Guntorp blev en underhållande tillställning med strålande sol och stor publik. Men den innehöll också ett oplanerat dramatiskt inslag.

 

Första lördagen i maj bjöd familjen Hermansson och LRF Eggvena Bråttensby Landa in till årets traditionella kosläpp på Guntorp. Ett hundratal åskådare i alla åldrar hade radat upp sig vid staketet när korna släpptes ut i det gröna gräset, springande och hoppande, vissa med svansarna i vädret.

Ett och annat busigt stångande förekom också. Även om korna går fritt inne i lagården under vinterhalvåret, kan man förstå att det är skönt för dem att komma ut i solen och till det goda gräset.

 

 

 

 

 

En ko råkade dock illa ut. På ett ställe i hagen var det blött och lerigt och kon trampade djupt ner med bakbenet och kom inte upp.

 

 

 

 

I sina försök sjönk hon istället ner även med framfötterna. Lars-Rune och Joakim stängde snabbt av den delen av hagen med stängsel och sedan behövdes tre personer som grävde upp kons ben och med förenade krafter baxade upp henne. Frisk och kry och redo för nya glada skutt kunde hon så gå tillbaka till fastare mark.

När korna även hade beskådat årets ”människosläpp”

och börjat avnjuta den färska grönskan, bjöd Arla åskådarna på bulle och mjölk och efter småprat med grannar och bekanta kunde vi vända hemåt igen.

Tack familjen Hermansson och LRF för den trevliga aktiviteten!

Barbro Johansson

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.