Grizzlybjörnar och rådjurstjurar på årets berättarkväll

En populär återkommande aktivitet i Bråttensby bygdegård är berättarkvällen med risgrynsgröt och berättelser i brasans sken. I år spände historierna från äventyr i Canadas vildmark till gamla tiders mjölkhantering. Prästhistorier, språkvård, lantbrevbärare och dikter av olika slag hanns också med.

Linda tar en selfie när hon tar hand om hästarna som guide i vildmarken

Närmare 30 personer hade kommit till bygdegården, traditionsenligt inbjudna av Paul. Lika traditionsenligt bjöd Elsie, Eva och Margareta på risgrynsgröt och vörtbröd med ost och skinka.

I första programinslaget visade det sig att Bråttensby har en ung invånare som är äventyrlig utöver det vanliga. Linda har varit i västra och norra Canada i sammanlagt över ett år och visade bilder från det storslagna landskapet och något av allt som hon varit med om. Hennes första arbete var som liftvakt vid en skidbacke, där hon fick stå utomhus åtta timmar per dag, ibland i 40 graders kyla. Det andra arbetet fick hon under sommaren hos en familj, som guidade jägare ut i vildmarken. Här blev Lindas uppgift bland annat att bo ensam i en stuga högt uppe i bergen för att se till hästarna i ett varg- och grizzlybjörntätt område. Mellan arbetena gjorde hon långa resor ensam i bil, längs miltals spikraka vägar där det stundtals dök upp svartbjörnar, renar, bison och Canadas särskilda former av älg och vilda får.

Annat hon hann med under sin resa var isfiske, helikopterfärd och besök på kreatursutställning, (där djuren dammsögs före uppvisning), rodeo och museet ”Skyltskogen”, som innehöll ca 90 000 skyltar från lite varstans i världen, skyltar som folk kontinuerligt kom och fyllde på. Är hon klar med Canada nu då? Nej, redan i mellandagarna kommer hon att åka tillbaka till detta spännande land.

Paul Johansson inledde traditionellt berättarkvällen

Efter denna första del av kvällen blev det fika, innan alla samlades framför brasan för att fortsätta berättandet. Paul inledde med att berätta en liten historia om en dam som hann halvvägs in i en bil. Sen läste Barbro två satiriska dikter från 1700-talet. Margareta läste en krönika av Magnus Josefsson om att måla lagår’n, stryka tvätt och att ”ålderdomsräkna”. Ulla gav i en dikt en gammal kvinnas perspektiv på sitt liv och bemötande på vårdhemmet. Åke bidrog med ett par prästhistorier, bland annat om en präst som höll provpredikan med och utan löständer. Även Christer drog en prästhistoria, innan han läste ett kåseri från Svensk Jakt om hur det kan gå när en klåfingrig redaktör tycker att ”råbock” låter för vulgärt och ändrar till ”rådjurstjur” i texten.

Christer Håkansson

Eva Bayard

Barbro Johansson

Åke Brunngård

Därefter blev det lokalhistoria. Eva berättade om den cyklande brevbäraren Ernst Sjögren och hans okonventionella utdelningsrutiner, som ledde till att han fick fraktas hem. Ingvar avslutade med en tidsbild från 1930-talet, då mjölkbönderna i Bråttensby var indelade i mjölkalag, som körde mjölken till mejeriet i Remmene. Han beskrev den långa raden av mjölkskjutsar som köade vid mejeriet, där mejerskan Stina vägde in mjölken, som sedan transporterades i fyrkantiga kärl på godståg till Göteborg. Han konstaterade också att på den tiden fanns runt trettio mjölkgårdar i socknen, som tillsammans producerade mindre mjölk än vad den enda mjölkgården i Bråttensby gör idag.

Ulla Brunngård

Ingvar Valdemarsson

 

 

 

 

 

Tiderna förändras, men trivsamt umgänge och glada skratt passar in i alla tider, och förhoppningsvis kommer många flera sådana tillfällen i Bråttensby bygdegård.

Barbro Johansson

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.